fbpx
Op sneeuwschoenen door de Atlas – Programma

Op sneeuwschoenen door de Atlas – Programma

Zaterdag

We ontmoeten elkaar op Schiphol in alle vroegte en vliegen naar Marrakech. We laten de stad tot volgende week wachten voor een bezoek want we gaan direct met een minibus naar het startpunt van onze reis. Een lunch met uitzicht is het welkom van het team dat ons verzorgd gedurende de tocht in de bergen.

We stijgen circa 420 meter en lopen 5 kilometer in 2 uur. We overnachten in een guesthouse achter in de vallei.

Zondag

Wakker worden in de Marokkaanse Atlas, een bijzonder moment. Na het ontbijt gaan we op stap naar de col. Langzaam verdwijnt het kleine dorp uit het zicht en komen we ‘in de bergen’. Bovenop de makkelijk bereikbare top overzien we een deel van de noordelijke Atlas. De afdaling is spectaculair en als we uitkomen bij ons guesthouse in Tacheddirt hebben we er al een spectaculaire dag opzitten.

We stijgen 450 meter en dalen 1040 meter en lopen 7 kilometer in 6 uur. We overnachten in een guesthouse in Tacheddirt.

Maandag

Een eerste topdag op het programma: Ben Iguenouane. We vertrekken vroeg en gaan gestaag naar Tizi Tacheddirt, een col die toegang geeft naar de ‘Groene vallei’. Als de omstandigheden het toelaten en we ons goed voelen, klimmen we de laatste 350 hoogtemeters naar de top van de Ben Iguenouane. Met een prachtig uitzicht als beloning!

We stijgen en dalen 1230 meter en lopen 14 kilometer in 7 uur. We overnachten in een guesthouse in Tacheddirt.

Dinsdag

Na de stevige dag van gister kunnen we vandaag rustig aan naar Imlil lopen. Een bergdorpje waar de Berber-cultuur en bergsport hand-in-hand gaan. Het is een drukte van belang en je kunt kleine inkopen doen. ‘s Nachts daalt de stilte weer over het dorp en is het ‘bergachtig’ rustig.

We stijgen 440 meter, dalen 870 meter en lopen 12 kilometer in 5 uur.

Woensdag

Als we door de rivierbedding ‘struinen’ op weg naar de kloof richting ons volgende doel, rijzen de 4000 meter hoge bergen de Atlas hoog boven ons uit. Watervallen storten naar beneden en naarmate we hoger komen zien we dat in enorme ijskolossen aan de bergwand hangen. Het pad is makkelijk waardoor je goed om je heen kan kijken en genieten van de ruige bergen.

We stijgen 1400 meter en lopen 11 kilometer in 6 uur. We overnachten in de Refuge Toubkal.

Donderdag

Er zijn vandaag zoveel mogelijkheden dat het moeilijk kiezen is. De toppen lonken, de eindeloze uitzichten nodigen uit tot lang staren. We gaan op weg naar Tizi Ouanoums om van daaruit een indrukwekkend uitzicht op de westflank van de Toubkal te hebben. Als het lukt, klimmen we verder naar Bou Ouzzal op 3860 meter. Een mooie dag en een goeie voorbereiding voor morgen.

We stijgen & dalen 750 meter en lopen 8 kilometer in 6 uur. We overnachten in Refuge Toubkal.

Vrijdag

Topdag! Vroeg vertrekken we uit de hut op weg naar de top van de Toubkal op 4167 meter. In het donker stijgen we langzaam door de sneeuw omhoog. Met het ochtendgloren bereik je de top en sta je op het hoogste punt van de Arabische wereld. Als je heel goed kijkt en het weer is helder, zie je in het oosten de Sahara liggen. En in het westen … New York 🙂

We stijgen & dalen 980 meter en lopen 6 kilometer 7 uur. We overnachten in Refuge Toubkal.

Zaterdag

Na het ontbijt nemen we afscheid van de bergen rondom de Jebel Toubkal. We dalen af naar Imlil en vanuit daar met een minibus naar Marrakech. In een luxe Riad is het heerlijk om te douchen en schone kleren aan te trekken. De stad is een fantastische belevenis en in de souk vind je zeker iets moois voor thuis. Eventueel kun je je helemaal ontspannen in een hammam en daarna de stad ingaan. De bijzondere tuin van Yves Saint-Laurent is zeker het bezoeken waard. ‘s Avonds eten we samen in een restaurantje en wie wil kan daarna het nachtleven van Marrakech in.

We dalen 1400 meter en lopen 11 kilometer in 5 uur. We overnachten in een luxe Riad in Marrakech.

Zondag

‘s Ochtends heb je nog volop tijd om bezienswaardigheden in Marrakech te bezoeken. Om half 4 vertrekken met een minibus naar het vliegveld waar we om half 7 weer terug naar Nederland vliegen. We sluiten een indrukwekkende week met hoge toppen af en bewaren de herinneringen aan de gastvrijheid van de bergmensen in de Atlas en ruige natuur van de noord Afrikaanse gebergten.